Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

 

 

Vardagsvego

Vi blir bara fler som väljer att äta vegetarisk mat. Om inte hela tiden så i alla fall någon gång i veckan. Att äta vegetariskt är färgglatt, gott och snällt mot både dig och miljön.
Här har vi samlat massor av produkter för matlagningen, recept på flera vardagsenkla maträtter och varför du borde prova på Raw Food!

 

 

 

 

LÄR DIG LITE OM RAW FOOD

Önskar du att du hade en mer varierad kost? Vill du äta mer grönt? Då borde du verkligen prova på raw food!
Vi har suttit oss ner med Viktor Ingemarsson, även kallad Raw Chef Viktor, för att ta del av smarta tips som gör det både roligare och enklare att laga mer hållbart och nyttigt.
Viktor är en passionerad raw food-kock, matkonstnär och kreatör som älskar att inspirera andra till att äta mer grönt.

 

 Vad är raw food?

Raw foods huvudsakliga innebörd handlar om att bevara så mycket som möjligt av råvarornas ursprungliga näringsämnen. Man använder sig av olika tekniker och redskap för att optimera matens potential – och för att ge kroppen det den behöver för att må bra förstås.

Genom att inte överhetta maten överlever de ämnen som i mer traditionell matlagning försvinner och med tillagningssätt som blötläggning och torkning aktiveras näringsämnen man annars går miste om. För att en rätt ska få klassas som raw food får den inte vara upphettad över 42 grader. Kosten ska även vara vegansk och helst ekologisk. 

 

 

Är det svårt att laga raw food?

Jag tror att människor älskar att känna sig som del av grupper och tenderar då att kanske gå lite för helhjärtat in i saker. Att äta raw food, att äta näringsrik och hälsosam mat gör oss alla gott men vi är också olika och den kost man mår bäst av skiljer sig åt. Sen gäller det att inte bli för uppskrämd av ingredienslistan. Det är inte ovanligt att man gör misstaget att läsa massa ingredienser man inte känner igen och plötsligt är det ett komplicerat recept. Läs tillvägagångssättet istället, det kanske endast står: släng ner det i blendern. Jag lagar mycket raw food för att jag är lat, för att det är lätt.

 

Vilka redskap behöver jag ha?

Det är lätt att fastna i fällan och tänka ”nu ska jag göra raw food och då måste jag ha de här maskinerna”, utan att fundera över vad maskinerna egentligen gör, varför de är en tillgång i köket. Men för att rada upp de redskap som verkligen underlättar just raw food-matlagningen behöver du:

Blender - Gynnar din raw food mycket men fungerar precis lika bra till att göra ett schysst mos eller kräm till husmanskosten.

Matberedare En matberedare kan du göra det mesta med och är guld värd. Om den hamnar på första eller andra plats i denna listan vet jag däremot inte.

Mandolin Spiralizer eller mandolin, det är egentligen vilket som. Du kan få till fantastiska tunna skivor att leka med för allt från zucchinipastan till rödbetschipsen. 

 

 

 

VEGETARISKA RECEPT

 

 

Vegetariska portabelloburgare

 

 

 

 

4 stycken

4 stora portabellosvampar
4 skivor bondbröd av surdeg
1 vitlöksklyfta
2 tomater
1-2 salladslökar
½ burk strimlad, grillad röd paprika i olja
25 g rucola
Citronklyftor
Olivolja
Salt, nymald peppar

Getostkräm
150 g getost
1 ½ dl turkisk yoghurt
4 msk hackade oliver
2 msk repade timjanblad
Salt, nymald peppar

Gör så här:
1. Getostkräm: Mosa ihop getost och yoghurt. Blanda i oliver och timjan. Smaka av med salt och peppar.

2. Gnid in svamparna med olja, salt och peppar. Stek dem sakta på båda sidorna tills de är mjuka.

3. Rosta eller grilla brödet. Gnid i skivorna med en delad vitlöksklyfta och droppa på lite olivolja.

4. Skiva tomaterna och strimla salladslöken. Låt paprikan rinna av.

5. Lägg rucola, tomat och svamp på brödet. Toppa med getostkräm, paprika och salladslök. Servera burgarna tillsammans med citronklyftor.

 

 

Pumpasoppa med curry

 

 

 

Ca 1 ½ kg butternutpumpa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 tsk curry
1 l vatten
3 msk grönsaksfond
2 ½ dl mellangrädde
1 msk pressad citronsaft
1 tsk sambal oelek
Flingsalt
Solrosolja

Servera med
Turkisk yoghurt
Torrostade jordnötter
Pumpakärnor
Färsk mynta och koriander

 

 

 

 

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken